Hei, hei mitä urheilijalle kuuluu? Onko lahjakkailla urheilijoilla tänä päivänä oikeasti mahdollisuutta tavoitella menestystä koronan runtelemassa maailmassa? Suomi on profiloitunut joukkuelajien maaksi, mutta joukkueiden takana on paljon lahjakkaita yksilöurheilijoita, jotka sinnittelevät mediaseksikkäiden lajien varjossa.
Perinteiset lajit, kuten keihäänheitto, mäkihyppy ja muutama muu menestyslaji on viime vuosina joutunut pienempään rooliin, kun leijonat, huuhkajat ja susijengi rokkaavat menestyksen keskellä houkutellen sponsoreita sekä faneja ympärilleen. Eikä siinä ole mitään väärää. Me olemme menestyshullua kansaa ja haluamme olla voittajien puolella. Ennen joukkuelajien menestystä liputimme Seppo Rätyä, Janne Ahosta ja muita sankareita. Nyt, kun vanhat starat ovat jääneet pois ja menestys on kaikonnut, voikin aidosti kysyä, mitä tämän päivän urheilijalle kuuluu? Onko urheilijoilla varaa urheilla?
Lajeille, kuten jääkiekko ja jalkapallo kuuluu hyvää. Isossa kuvassa seuroilla on rahaa toimia ja päätoimisia ihmisiä töissä, jopa enemmän kuin töitä olisi. Kolikon kääntöpuolella ovat lahjakkaat, arjen raatelemat yksilöurheilijat, jotka kaivavat omasta ja vanhempiensa rahapusseista euroja pystyäkseen harjoittelemaan, kustantamaan valmentajansa sekä vielä kilpailemaan. Pitää olla vähintään ykkönen, että pääsee edustamaan. Entä jos on kakkonen ja toisena päivänä yhtä hyvä kuin se ykkönen? Kuka huomioi kakkosen? Haluan herätellä sinua, urheilija, tällä pienellä kirjoitelmalla urheilumanageroinnista.
Urheilija – tiedätkö, mikä on urheilumanageri? Oletko koskaan miettinyt urheilumanagerin palkkaamista? Palkkaamista, kuulostipa se pahalta, kun pitää itse raapia eurot urheilemiseen, niin miten voisi olla varaa palkata manageri? Tätä voi moni lahjakas urheilija miettiä.
Kysyn toisella tapaa: Haluaisitko urheilumanagerin auttamaan sinua, jotta voisit harjoitella ja kilpailla keskittyen oleelliseen ilman, että sinun pitäisi koko ajan miettiä, onko urheilemiseen varaa? Tämä lähestyminen kuulosti jo varmasti paljon paremmalta. Entä jos urheilijalla olisi oikeasti mahdollisuus keskittyä urheilemiseen, kun joku muu hoitaisi hänen taustojaan mahdollistaen sen?
Kolmatta kertaa en enää kysy, vaan vastaan itse. Urheilija, urheilumanagerit ovat sinua varten. Suomessa on vuodesta 2009 lähtien toiminut Suomen Urheilumanagerit ry, johon kuuluu jo satoja managereja. Urheilumanagereista osa on päätoimisia yrittäjiä ja osa tekee managerointia sivutoimenaan. Kaikille urheilumanagereille yhteistä on se, että he tekevät managerointia urheilijaa varten ja ennen kaikkea yhteistyössä urheilijan kanssa. Tässä kumppanuudessa urheilija on pomo ja manageri renki.
Tänä päivänä valitettavan moni urheilija ei tiedä urheilumanageroinnista tarpeeksi. Toivottavasti seuraava kirjoitus aukaisee tätä tietokatkoa. Nyt siis herätys!
Urheilumanageri on sinua varten, urheilija. Löydät managereita hakemalla internetistä hakusanalla urheilumanageri tai menemällä Suomen Urheilumanagerit ry:n kotisivuille ja katsomalla jäsenluetteloa. Meitä on suomessa ihan riittävästi, että sinäkin varmasti löydät itsellesi oikean urheilumanagerin. Suuri osa Suomen Urheilumanagerit ry:n sivuilla olevista managereista on suorittanut urheilumanagerointiin räätälöidyn ammattitutkinnon. Itsekin opiskelen tutkintoa Vierumäellä ja suosittelen sitä myös muille alasta kiinnostuneille.
Urheilija, ota siis rohkeasti manageriin yhteyttä, ja sovi hänen kanssaan juttutuokio. Silloin voit kertoa, millaisia odotuksia sinulla on managerille, ja manageri voi selvittää mahdollisuudet teidän manageriyhteistyönne aloittamiseen. Tämän enempää se ei aluksi vaadi. Urheilija, laita viestiä tai soita suoraan. Näin saat nopeasti helpotusta omaan urheilemiseesi. Parasta tässä on urheilijan kannalta se, että tästä alkutapaamisesta ei koidu kustannuksia sinulle. Yleensä kustannuksia tulee vasta sitten, kun olet tehnyt managerin kanssa sopimuksen yhteistyöstä. Tässäkin tapauksessa kustannukset sisältyvät yhteistyökumppanuuksiin pienellä prosenttiosuudella, joten sinun ei tarvitse maksaa turhasta. Ei siis ennakkomaksuja, vaan maksat vain managerin aikaansaamista tuloksista.
Managerin tehtävä on rakentaa olosuhteet siten, että sinulla on varaa urheilla. Managerin kulut sovitaan yhdessä kirjallisesti ja yleensä ne katetaan toteutuneista yhteistyökumppanuuksista. Kaikesta huolimatta ole tarkkana, kun teet sopimuksen urheilumanagerin kanssa.
Itse urheilumanagerina toimin oman Tarinantekijät-yritykseni kautta ja juuri edellä mainitulla tavalla. Kuuntelen mielelläni ensin urheilijan tarinan, jonka jälkeen mietimme yhdessä, miten rakennamme yhteistyötä. Managerina teen yhteisesti sovitut asiat ja laskutan vain toteutuneista, yhdessä kirjallisesti sovituista asioista. Kunnioitan toiminnassani Suomen Urheilumanagerit ry:n managereille tekemää eettistä ohjeistusta. Uskon myös muiden urheilumanagereiden toimivan samansuuntaisesti.
Urheilija, heräsikö ajatuksia? Jos piikkarin pohjaan tulee reikä ja tulokset ovat ykköstasoa, ota ihmeessä yhteys urheilumanageriin. Luulen, että hän pystyy auttamaan ensin uusien piikkareiden hankkimisessa ja sitten helpottamaan sinun arkeasi, jotta voit urheilla ja menestyä. Rohkaisen sinua ottamaan managerin kanssa esille koko uran, koska hyvin tehdyllä managerisuunnitelmalla otetaan huomioon myös urheilu-uran loppuvaiheet. On parempi varautua ennakkoon kuin törmätä lopun tyhjiöön. Tätä varten me managerit olemme olemassa. Olemme urheilijoita varten ja mahdollistamassa sinun menestystäsi.
Kun kysyn sinulta, urheilija, mitä kuuluu, niin vastaatko minulle? ”No, parempaa kuin viisi minuuttia sitten. Nyt tiedän urheilumanagereista, ja taidan ottaa heti puhelun potentiaaliselle urheilumanagerille.”
Mukavaa päivän jatkoa sinulle, urheilija, ja muut manageroinnista kiinnostuneet ihmiset.
Marko Sykkö
urheilumanageri
Tarinantekijät Oy