Matkani urheilumanageriksi

Nimeni on Marko Sykkö, olen urheilumanageri ja ammattivalmentaja Tarinantekijöiden takana. Tervetuloa tutustumaan minuun ja minun tarinaani arvojen, yhteistyön sekä unelmien merkityksestä omaan elämääni.

Olen yli 30 vuoden aikana kasvattanut itselleni laajan yhteistyöverkoston urheilun ja sidosryhmien parissa. Olen saanut toimia urheilun parissa erilaisissa rooleissa: valmentajana, seuratyöntekijänä sekä valmennuspäällikkönä useassa seurassa, eri puolilla Suomea. Tätä kokemuspohjaa urheilumanagerina ja tarinantekijänä haluan jakaa asiakkailleni sekä olla mukana vaikuttamassa urheilijan ja seuran kanssa heidän menestystarinaansa. Tätä menestystarinan luomista pidän tarinan tekemisenä.

Osaamisen ylläpitäminen on yksi tärkeimpiä tarinani osia. Päivitän taitojani kouluttautumalla säännöllisesti. Opiskelen urheilumanageroinnin ammattitutkintoa Vierumäen urheiluopistolla, jossa opintoni ovat loppusuoralla. Opiskelen syventääkseni ammattiosaamistani ja laajentaakseni verkostoani alan ammattilaisten keskuudessa.

“Oletko oman tarinasi kirjailija vai kirjoittaako tarinaasi joku muu?”

Meillä on kaikilla oma tarinamme. Minun tarinani alkaa lapsuudesta, kun rakastuin urheiluun. Mieluisimmat lajit olivat jalkapallo ja jääkiekko. Lajien parista löysin kaverit, hyvät valmentajat ja sain lukuisia muistoja sekä ymmärryksen joukkuepelin tärkeydestä. Hyvät valmentajani opettivat ja kannustivat minua niin urheilussa kuin sen ulkopuolella. Näistä on muodostunut vahva pohja omalle arvomaailmalleni. Yhteistyö, toisen arvostaminen ja hyvä asenne ovat niitä arvoja, jotka ohjaavat ja ovat läsnä managerin työssä.

Urheilemisen ohessa kiinnostuin jo nuorena valmentamisesta. Aloitin ensimmäisen valmennusryhmäni kanssa 16-vuotiaana. Joukkue oli Vermuntilan Tempo, kyläseuran juniorit. Kiinnostus valmentamiseen vei minut kyläseuran kautta Rauman Lukkoon ja siitä eri puolille Suomea. Kolmenkymmenen vuoden aikana olen kouluttautunut ammattivalmentajaksi ja päivittänyt osaamistani käymällä suomalaisen jääkiekkovalmennuksen koulutuspolun läpi lasten valmennuksesta huippuvalmentajatutkintoon.

Perinteisen valmentamisen ohella olen toiminut kuusi vuotta valmennuspäällikkönä ja toiminnanjohtajana. Olen saanut arvokasta kokemusta seuratyön haasteista ja yhteistyöverkostojen rakentamisesta eri urheiluorganisaatioissa. Valmentaminen ja seuratyö ovat vuorovaikutukseen perustuvaa yhteispeliä, mitä urheilumanagerina välitän asiakkailleni. Managerityössäni hyödynnän vahvaa valmennusosaamistani. Urheilijan sekä joukkueurheilun pelisääntöjen tunteminen on avuksi yhteistyöasioiden rakentamisessa. Urheilijan ymmärtäminen auttaa rakentamaan kumppanuuksia urheilijan etu edellä.

Urheilu on vienyt minua eri puolille. Yhteistyöverkoston kautta olen päässyt myös laajentamaan maailmankuvaani todelliseen ammattiurheiluun ulkomailla. Pari vuotta sitten pääsin tutustumaan NHL:n kiehtovaan maailmaan Pohjois-Amerikassa. Sain seurata, kuinka ammattivalmentajat toimivat tiimeinä, millaisia olosuhteita organisaatiot tarvitsevat, kuinka teknologiaa hyödynnetään urheilussa, miten junioriurheilua organisoidaan tai toteutetaan toisella puolen maailmaa. Nämä kokemukset ovat värikkäimpiä kohtia tarinassani, mistä haluan tuoda oppia asiakkailleni urheilumanageroinnin ja valmennuksen parissa.

Reilu 30 vuoden matka on värittänyt omaa elämäntarinaani valmennuksen ja urheilun parissa, mikä ei olisi onnistunut ilman uuden oppimista ja saamiani kokemuksiani. Tarinaani sisältyy niin hienoja onnistumisia kuin karuja pettymyksiäkin. Olen oppinut paljon erilaisten kokemusteni kautta ja kohtaamieni ihmisten myötä. Uskon näiden kokemusteni hyödyttävän myös asiakkaitani urheilumanageroinnin parissa.

Urheilun ympäriltä löysin myös elämänkumppanini, jonka kanssa olemme perustaneet perheen ja yhteisen elämän. Perheeltä olen saanut tukea niin hyvinä kuin vaikeina aikoina. Perheeni on opettanut minua katsomaan asioita monipuolisemmin. Urheilu ei ole elämäni tärkein asia, vaan tärkein voimavarani löytyy kodin sisältä. Minun tarinassani urheilu on pääasiassa työtä ja harrastusta.

Haluan urheilumanagerina tuoda asiakkailleni monipuolista ja kokonaisvaltaista tarinan tekemistä. Siihen kuuluu olennaisena osana myös urheilun ulkopuolinen elämä. Moni elää vain hetkessä, mutta urheilijan pitää rakentaa tarinaansa huomioiden myös tulevaisuus. Urheilumanagerina osaan auttaa tässä hyödyntäen omaa tarinaani ja sen tuomia kokemuksia.

Yksin en olisi tarinaani pystynyt kirjoittamaan. Kaikkein tärkeimmäksi koen omaan elämääni vaikuttaneiden ihmisten panoksen. Näistä ihmisistä on syntynyt verkosto, joka on tärkeässä roolissa päivittäisessä elämässäni.

Elämä on jatkuvaa oppimista, ja jokainen päivä on mahdollisuus kirjoittaa lisää omaa tarinaa. Tarinaa, jonka jokainen kuvittaa omanlaisekseen rakentamalla unelmiaan todeksi. Minullakin oli ensin unelma. Siitä alkoi tarinani, jonka loppua ei ole vielä kirjoitettu.

Sinullakin on varmaan unelma, jonka haluat toteuttaa. Kuuntelen mielelläni tarinasi, jotta voidaan yhdessä pohtia, olisinko sopiva manageri auttamaan sinun tarinasi rakentamisessa.